Az optimális szénhidrát anyagcsere fenntartása minden ember egészsége szempontjából kulcsfontosságú. Ugyanis a megnövekedett vércukor-, és inzulinszint növeli az egész szervezet gyulladásszintjét, amely hosszú távon krónikus betegségek kialakulásának kockázatát jelentősen megnöveli. A folyamatosan magas vércukorszint növeli a cukor-, szív-, érrendszeri, és idegi betegségek előfordulásának esélyét, valamint jelentősen hozzájárul az elhízás kialakulásához.
A zöld kávé a pörköléstől megkímélt nyers kávébab. Legfontosabb hatóanyaga a klorogénsav, amelynek jótékony hatása a lecsökkent vércukorszint, megnövekedett inzulin-érzékenység, és mind a tárolt zsír, mind a tárolt szénhidrát csökkenésének mértéke. Kutatások kimutatták, hogy alapvetően gátolja a szervezetben a szénhidrátok (pl. cukrok) felszívódását, a glukóz szintézist és kibocsátást. Csökkenti az étkezést követő vércukorszintugrást, ezáltal az inzulin termelődését, ami a zsírlerakódás ellen hat.
A Gymnemma sylvestre az ajurvédikus gyógyászatban is elismert gyógynövény a cukorbetegség kezelésére. Természetes módon normalizálja a vércukorszintet. Serkenti a hasnyálmirigy inzulintermelését, megakadályozza a glükóz gyors felszívódását. Étvágycsökkentő hatással rendelkezik.
A készítmény napjaink legkorszerűbb, egészséges vércukorszintet támogató gyógynövényeit tartalmazza. A termék kimagaslóan magas, 60%-os klorogénsav tartalmú zöld kávé kivonatot tartalmaz. A gymnema sylvestre, fahéj és keserű dinnye a zöld kávé hatását tovább fokozzák, ezáltal sokkal hatékonyabb élettani hatás érhető el, mint a hagyományos, kizárólag csak zöld kávé kivonatot tartalmazó készítmények esetében.
Milyen tünetek, állapotok esetén lehet segítségünkre a Zöld kávé?
- A magas vércukor- és inzulinszint kiegyenlítésében¹. Javasolt kiegészítés: Kolin & Inozitol, Cink & Réz komplex
- Inzulinrezisztencia kiegészítő kezelésében¹. Javasolt kiegészítés: D3 & K2, Kolin & Inozitol, Cink & Réz komplex, NAC
- Cukorbetegség és szövődményeinek kiegészítő kezelésében¹. Javasolt kiegészítés: Kolin & Inozitol, Cink & Réz komplex, R-Alfa-Liponsav
- Fogyás segítésében¹. Ajánlott kiegészítő: Gynostemma, Acetil-L-Karnitin, R-Alfa-Liponsav
- Szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében és kiegészítő kezelésében¹. Kiegészíthető: Rezveratrol+, 8-E-vitamin komplex, Nano Q10/ Q+ Ubiquinol/ Q10
- Koleszterin- és trigliceridszint csökkentésének kiegészítő kezelésében¹
- Rosszindulatú folyamatok elleni védekezésben¹
Zöld kávé az egészséges vércukorszintért és ideális testsúlyért¹
- A zöld kávéban található klorogénsav a kutatások szerint lassítja a szénhidrátok (pl. cukrok) lebontását és felszívódását a béltraktusból. A klorogénsav inzulinérzékenyítő, fokozza az inzulin hatását, segít fenntartani az egészséges glükóz- és inzulinszintet étkezések után.
- A klorogénsavról kimutatták, hogy csökkenti az éhomi vércukorszintet és véd a cukorbetegségből eredő szövődményekkel, mint például a diabéteszes vesekárosodással, a diabéteszes retinopátiával és a diabéteszes neuropátiával szemben.
- A zöld kávé és a gymnema sylvestre csökkenti a szénhidrátfogyasztást követő hiperglikémiás kiugrást (túlzott vércukorszint).
- A klorogénsav és keserű dinnye gátolja a glükóz-6-foszfatáz glükóz-szabályozó enzimet. A glükóz-6-foszfatáz enzim blokkolása gátolja a glikogén felszabadulását a májból és a glükóz képződését a nem szénhidrát forrásokból (pl. aminosavakból). Ezáltal akadályozza a felesleges glükóz véráramba jutását.
- A magas inzulinszint a szervezetet a vérben keringő cukrok zsírként való elraktározására ösztönzi, ezáltal elhízáshoz vezet. A kontrollált inzulinszint jótékony hatással van az egészséges, normális testsúly fenntartására.
- A zöld kávé elősegíti a zsírok lebontását, és csökkenti a testzsír lerakódását.
- A zöld kávé hatóanyagai javítják az inzulinérzékenységet, ezáltal kevesebb inzulin termelése szükséges adott mennyiségű szénhidrát feldolgozására.
Klorogénsav az egészséges vérnyomásért, az érrendszer védelme¹
- Vizsgálatok szerint napi rendszeres zöld kávé (klorogénsav) bevitel hozzájárul az egészséges vérnyomásszint fenntartásához.
- A zöld kávé jótékonyan támogatja a szívet és érrendszert a klorogénsav érfalakra gyakorolt hatásának köszönhetően .
- A zöld kávé csökkenti a gyulladást, támogatja a HDL (jó) koleszterinszintet és csökkentheti a koronáriák meszesedését.
- A klorogénsav számos rosszindulatú folyamat elleni védekezésben is szerepet játszik. Vizsgálatok szerint csökkentheti a prosztata, mell, vastagbél rosszindulatú elváltozásainak kockázatát.
Gymnema, a "cukorgyilkos" gyógynövény¹
- A Gymnema sylvestre (Gurmar) fokozza a hasnyálmirigy inzulinszekrécióját, segíti a hasnyálmirigy regenerálódását. Cukorbetegségben a gyulladást okozó citokinek, mint az interleukin-1β, a TNF-α és az interferon-γ, részt vesznek a hasnyálmirigy β-sejtjeinek károsításában, apoptózisában (sejthalál). A Gymnema sylvestre képes megvédeni a hasnyámirigy β-sejtjeit a gyulladás okozta károsodásoktól.
- A Gymnema sylvestre növényben található vegyület: a gimneminsav, amely a zsírok és szénhidrátok felszívódását képes jelentősen csökkenteni. A gimneminsavak, hasonlóan a cukormolekulákhoz, hozzákapcsolódnak az ízlelőbimbók receptoraihoz, megakadályozva ezzel az ételben lévő cukrok aktiválódását.
- Cukorbetegség és fogyókúrák kiegészítéseként is kitűnően használható.
- Csökkenti a szénhidrát utáni vágyat és a cukrok iránti éhségérzetet, úgy is hívják, hogy a "cukorgyilkos" gyógynövény .
- Cukorbetegeken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a Gymnema alkalmazása jelentősen növeli az inzulinérzékenységet.
- A Gymnema sylvestre-t számos betegség kezelésére is használja az ajurvédikus gyógyászat: ízületi gyulladás, magas koleszterin- és trigliceridszint, gombás és bakteriális fertőzések, emésztési zavarok és gyulladásos betegségek [40].
Fahéj, az inzulinutánzó fűszer¹
- A fahéjat évezredek óta használják a hagyományos indiai orvoslásban. Vízoldékony hatóanyagai (A-típusú polifenolok) képesek az inzulin hatását utánozni, és együttműködnek a hasnyálmirigy vércukor csökkentő tulajdonságú hormonjaival.
- A hatóanyagok védik a szervezetet a magas vércukorszint hosszú távú káros hatásaitól: az erek, az idegek, a szem, a vesék és más szervek károsodásától.
- A fahéj jótékonyan befolyásolja a potenciálisan veszélyt jelentő LDL ("rossz") koleszterinszintet.
- Egy 2003-as vizsgálatban II-es típusú cukorbetegek esetén a fahéj használata 29% csökkenést eredményezett a vércukorszintben, 30% csökkenést a triglicerid és 26% csökkenést a koleszterinszintben.
- A fahéj antidiabetikus hatása mellett, antioxidáns, gyulladáscsökkentő, gombaellenes, gátolja a rosszindulatú folyamatokat, csökkenti a lipidszintet. Előnyös szív-és érrendszeri megbetegedések, fogászati problémák valamint neurológiai rendellenességek esetén is.
Keserű dinnye, a cukorháztartás karbantartója ¹
- A keserű dinnye vagy balzsamkörte kivonat segíti a hasnyálmirigy inzulintermelését. Csökkenti a bélrendszeri cukorfelvételt és növeli a glükóz felvételét és hasznosítását a perifériás szövetekben, gátolja a máj cukortermelését.
- Kísérleti körülmények között már igazolták, hogy a keserű dinnye erős antioxidáns és hipoglikémiás hatású. Alkalmazása hatékony lehet cukorbetegség, elhízás, metabolikus szindróma és a hozzá kapcsolódó kardiovaszkuláris betegségek esetén.
- A magas LDL-szint a szív- és érrendszeri betegségek egyik jelentős kockázati tényezője. Számos kísérleti tanulmány arra utal, hogy a keserű dinnye javítja a lipidanyagcserét és hatékonyan csökkenti az LDL-szintet
¹Az egészségre vonatkozó állításokkal kapcsolatban
A YiYa egy egészségmegőrzést támogató étrend-kiegészítő termék és nem gyógyszer. A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, kezelésére, megelőzésére. Fogyasztásuk nem helyettesíti a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést, de kiegészítheti az orvos által javasolt terápiát. Az leírásban szereplő állítások a hatóanyagokra vonatkozó, szakirodalmi forrásokból vett idézetek, a hivatkozás megjelölésével. Az állítások nem a termékre vonatkoznak, kizárólag a fogyasztók általános, magas szintű ismeretterjesztését kívánják szolgálni az összetevőkkel kapcsolatban. Az információk nem értelmezhetők orvosi tanácsként személyes problémánkra, és nem kívánnak javaslatok lenni konkrét tünetek kezelésére. Egészségi problémájával mindig forduljon szakemberhez: orvosához, gyógyszerészéhez!