WTN Vegán kollagén 30 adag
Marhakollagénnel 98,8%-ban megegyező aminosav profil
Miért érdemes vegán kollagént választani akár nem vegánoknak is?
Nézzük meg először, hogy mik lehetnek a veszélyei az állati eredetű kollagénnek!
Meglehetősen köztudott, hogy a nagyipari állattenyésztés gazdasági hatékonyságának maximalizálása végett számtalan antibiotikumot, különböző növekedés serkentő hormonokat használnak. A tápszerekben is ilyenek vannak bekeverve, hiszen cél, hogy az állatok minél rövidebb időn belül, minél nagyobb súlyra történő növekedést érjenek el. Az emberekben, miután elfogyasztják ezeknek az állatoknak a húsát, nagyon sok esetben jelentős ösztrogén többlet lép fel jellemzően a progeszteron hátrányára. Ez az ösztrogén túlsúly pedig számos nőgyógyászati és hormonális probléma mögött állhat.
Vajon ezek a hormonok belekerülhetnek az emberi fogyasztásra szánt kollagénbe is?
A kollagéngyártás technológiai folyamatában a maximális gyártási hőmérséklet körülbelül 130 Celsius fok, amit megelőz egy enyhe lúgos és savas kezelés, de ez nem számottevő. Egy kanadai kísérletsorozatban vizsgálták és megállapították, hogy az ösztrogének és bomlástermékeik még két órás 160-180 Celsius fokos forró olajos sütésben sem bomlottak le teljesen, csak kb. 20 %-ban. A bomlási hőmérséklete ezeknek az anyagoknak (ösztrogének és bomlástermékeik) úgy átlagosan 270 és 350 Celsius fok között van.
Összességében tehát megállapítható, hogy nagyon-nagyon nagy valószínűséggel a kollagének különböző hormonokkal és azok bomlástermékeivel szennyezettek.
Ez a szennyeződés pedig a kollagénnel, mint étrend-kiegészítő elfogyasztásával bekerülhet az ember szervezetébe és ott komoly problémákat okozhat. Főleg azoknak érdemes erre figyelniük, akik már eleve hormonális problémával küzdenek.
A jelenleg kapható kollagén étrend-kiegészítőket marhából, sertésből, halból és csirkeporcból állítják elő. A halból előállított kollagéneknél valószínűsíthető a nehézfémmel való szennyezettség is.
Egyik megoldás lehet a bio kollagén fogyasztása, de erről tudni érdemes, hogy Európában nem szerezhető be bio kollagén, mint alapanyag. A piacon uralkodó viszonyokat ismerve, az is megkérdőjelezhető, hogy tényleg bio-e az, amit annak mondanak?
Lehetséges, hogy olyan kollagént vásároljak, ami kizárólag füvet legelő marhákból állítanak elő?
A kollagének reneszánszában rengeteg olyan termékkel lehet találkozni, amit különböző hangzatos szavakkal próbálnak meg vonzóbbá tenni a vásárlók számára. A füvet legelő marhák, vagy a különböző egzotikus ország nevével jelzett kollagén, ami a tisztaságot próbálja sugallni, csak két példa a számtalanból. A mi eddigi kutatásainkból az derült ki, hogy ezeket nagyon is fenntartással kell kezelni! Hogy miért? Erről érdemes megnézni a következő videót, ami logikus magyarázatokkal szolgál arra, hogy miért nézz kétkedve egy termékre, ha a fenti hangzatos szavakkal akarják eladni:
És itt jön képbe a vegán kollagén!
Lehet "vegán" egy kollagén?
Igen, amennyiben nem állati eredetű a kollagén, hanem az állati eredetű kollagén aminosav profiljának megfelelő mennyiségű és arányú, növényi forrásból, fermentációval előállított aminosavakat tartalmazza. Így vegánok számára is fogyaszthatóvá válik.
Általában a piacon kapható vegán kollagének csak kevésféle aminosavat tartalmaznak, valamint azokat is nagyon kicsi koncentrációban, így érdemi hatást nem tudnak nyújtani.
A WTN Vegán kollagén a marhakollagénben megtalálható 18 aminosav közül 17-et tartalmaz. Mivel a marhakollagénéhez nagyon hasonló az aminosav profilja, ezért hatásában is nagyon hasonló. A fő előnye pedig az, hogy nem tartalmaz hormonokat és azok bomlástermékeit!
A marhakollagén főleg I. és III. típusú kollagénnel lát el minket, amelynek a bőr, csontozat, kötőszövetek, inak felépítésében van szerepe.
Kell-e kollagént pótolni?
Alap esetben a szervezet saját maga állítja elő a kollagént. Ehhez különböző anyagoknak kell rendelkezésre állniuk (pl. aminosavak: glicin és prolin nélkül nincs kollagén, C-vitamin, poliszacharidok, stb.), különben nem fog működni ez a folyamat.
Az életkor előrehaladtával viszont egyre kevesebb kollagént képes szintetizálni a szervezet, valamint a kollagéntermelésre egyéb tényezők is negatívan hatnak. Ilyen pl. a túlzott napozás, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, kevés és nem pihentető alvás, testmozgás hiánya stb.
Mi a kollagén?A kollagén a szervezetben előforduló egyfajta fehérje, amely aminosavak láncolatából épül fel. Nagy mennyiségben található meg a bőrben, csontokban, porcokban és a kötőszövetben.
Az alábbi feladatokat látja el:
- Hozzájárul ahhoz, hogy a szövetek erősek és rugalmasak legyenek.
- Biztosítja a bőr rugalmasságát, erősségét és feszességét.
- Összetartja a csontokat és az izmokat.
- Védi a belső szerveket.
- Segít az izomépítésben és a zsírégetésben.
- Az ízületek és inak rugalmasságát biztosítja.
A kollagénnek 28 típusa ismert, de különösen az I., II. és III. típus alkotja testünk zömét:
- Az I. típusú kollagén az emberi szervezetben található kollagén 90%-át teszi ki. Általában a bőrben, csontokban, inakban, szervek kötőszövetében, szaruhártyában található. Az I-es típusú kollagénnek szerepe van a sebgyógyulásban is.
- A II-es típusba tartoznak az ízületeket és a porcokat alkotó kollagének, valamint megtalálható a szem üvegtestében is.
- A III-as típusú kollagén a nagyobb erek, üreges szervek (pl. méh, bélrendszer) kialakításában játszik fontos szerepet, de az I-es típusú kollagénnel együtt megtalálható sok más szövetben is.
- Fogyaszthatunk olyan ételeket, pl. csontleves, kocsonya, stb. amiben nagy mennyiségű kollagén van. A kollagént a nagy mérete miatt a szervezet nem tudja teljes formájában felszívni, ezért a kollagén fehérjéket kisebb peptidekre vagy aminosavakra kell bontani, mielőtt felszívódnának. Akinek nem működik megfelelően az emésztőrendszere, annál ez a folyamat nem biztos, hogy végbemegy.
- Gondosan összeválogatott fehérjedús növényekkel is pótolhatóak a kollagén felépítéséhez szükséges aminosavak + vitaminok, ásványi anyagok, egyéb anyagok.
- Választhatunk állati eredetű kollagén étrend-kiegészítőt. A kollagén nagy mérete miatt az étrend-kiegészítőkben hidrolizált kollagént használnak, melyet hidrolízisnek nevezett eljárással állítanak elő. Ez a folyamat a fehérjét kisebb darabokra bontja, így a szervezetben könnyebben felszívódik. Ebben az esetben aggályos lehet a hormonokkal való szennyezettség (lsd. fentebb).
- Választhatunk "vegán kollagént" is, ami fermentációval előállított aminosavakat tartalmaz.
- Miért és mennyi maltodextrint tartalmaz a WTN Vegán kollagén?
Az aminosavaknak borzasztóan kellemetlen íze van, amit ízesítés nélkül képtelenség lenne elfogyasztani. Ezért volt szükség ízesítés hozzáadására is, és mivel minden porízesítőnek van hordozója, ezt a kis kompromisszumot hoztuk meg, hogy a legkevesebb hozzáadott segédanyaggal, de fogyasztható legyen a termék.
Mennyiségileg egy adag porban kevesebb, mint 35 mg maltodextrin van.
Összehasonlításképpen, egy búzaszem súlya kb. 65 mg.
WTN Vegán kollagén használati javaslat:
- Ajánlott mennyiség: napi egy púpozott teáskanálnyi (6 g) por, vízalapú folyadékban elkeverve.
- Használat előtt felrázandó!
Figyelmeztetés
- Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
- Az ajánlott napi mennyiséget ne lépd túl.
- A készítményt tartsd gyermekektől elzárva, száraz, hűvös, sötét helyen.
- Laktáció és terhesség alatt fogyasztása nem javasolt.
- Gyermekek nem használhatják.
- Ha bármely termék összetevőre allergiás, túlérzékeny vagy, ne használd a terméket!
- Nagyon javasolt az étrend-kiegészítők szedését elkülöníteni a kávé fogyasztásától. Legalább fél órával a kávé fogyasztása előtt vagy kávé fogyasztása után min. 2 óra múlva célszerű bevenni.
- Nem javasolt az étrend-kiegészítők bevétele tejalapú készítményekkel!
- Amennyiben több étrend-kiegészítőt szedsz, akkor konzultálj szakemberrel, hogy milyen sorrendben célszerű szedned őket ahhoz, hogy ne érvényesüljön a hatóanyagok közötti esetleges kioltó hatás.
- Használata kúraszerűen javasolt, amennyiben a kezelőorvosod, természetgyógyászod nem javasolta másképp.
WTN Vegán kollagén
Összetevők: L-glicin, L-glutaminsav, L-prolin, L-hidroxiprolin, L-arginin, L-alanin, L-aszparaginsav, maltodextrin, L-lizin, természetes mandarin aroma, L-szerin, L-leucin, L-valin, L-fenilalanin, myo-inositol, L-treonin, L-izoleucin, L-hisztidin, L-metionin, L-tirozin, gumiarábikum, citromsav.
Összetevők részletesen: