GAL Kolin-só cseppek
A napi javasolt kolin-bevitel még az
EFSA szerint is minimum 400 mg felnőttek számára. 1 db tojássárgája
100-150, míg 10 dkg máj 200-450 mg kolint tartalmaz. Más ételek
kolin-tartalma alacsony (a kaviártól, velőtől és pár nem gyakori ételtől
eltekintve). Aki nem eszik tehát napi 2-3 db tojássárgáját + lehetőleg
hetente legalább egyszer májat, az még ezt a 400 mg-os napi
kolin-mennyiséget is nehezen éri el. Holott a megfelelő kolin-bevitel
fontos, többek közt azért, mert hozzájárul a megfelelő:
• emésztéshez a gyomorsav-termelés által
• májműködéséhez
• homocisztein-metabolizmushoz
• zsíranyagcseréhez
Termékünk
a kolint ún. kolin-só (kolin-klorid) formájában tartalmazza, amit azért
választottunk, mert egy jól hasznosuló, stabil forma, sok vizsgálatban
is ezt használták, és mert vízen kívül semmi egyéb hordozóanyag
használata nem szükséges hozzá.
Fogyasztási javaslat:
Napi
6-28 csepp egy vagy több részletben. Töményen ne fogyasszuk, mindig
folyadékba vagy ételbe keverjük. Sós íze miatt kis mennyiségben még nem
rontja el a leves ízét, sütni-főzni is lehet vele. Ha viszont pár
cseppnél egyszerre többet fogyasztunk, és nem szeretjük az ízét, akkor
javasoljuk csak 1-2 kortynyi folyadékba cseppenteni, és gyorsan
lehörpinteni két falat étel közt, vagy egy kellemes ízű ital előtt.
Terhesség és szoptatás alatt 12-28 cseppet javaslunk, ha étkezésünk nem
kolin-dús.
Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot. Gyermekek elől elzárva tárolandó.
Terméktulajdonságok
- Allergén mentes
- Glutén mentes
- Tojás mentes
- Szója allergén-mentes
- Tejtermék- és laktóz mentes
- Kén-dioxid-mentes
- Cukor mentes
- GMO-mentes
- Vegetáriánus
- Vegán
- FSC minősített papír-alapanyag (CO31340)
- Karbonsemleges gyártásból származó csomagolás
- 100%-ban újrahasznosítható csomagolás
A kolin-só
A megfelelő
mennyiségű kolin fogyasztása azért fontos, hogy agyunk,
idegrendszerünk, májunk, veséink kielégítően működjenek, sőt minden
sejtünk olajozott működéséhez fontos. Az alacsony kolin-bevitel egyenes
következménye többek közt a metabolikus szindróma, rossz memória,
velőcsőzáródási rendellenesség, rosszul működő idegrendszer (fokozott
érzékenység stresszre), inzulin-rezisztencia és zsírmáj, májcirrózis.
Sajnos az emberek többsége súlyos kolin-hiányban szenved, és alig akad
ember, akinek a kolin-bevitele elegendő lenne.
Jelentős
mennyiségben természetes élelmiszerek közül csak a tojássárgája, a máj
és az agy tartalmazza. Ezek közül tojást és májat sokan esznek. Egy
darab tojássárgája 120-150 mg kolint tartalmaz, míg 10 dkg máj kb. 400
mg-ot. Az erős hőkezelés árt neki, de a főzés/párolás nem sokat.
Napi
minimum 5-600 mg kolint kellene fogyasztania mindenkinek (425-550 mg
közt van a hivatalos ajánlás is). Ki eszik meg átlag napi 4-5
tojássárgáját legalább? Vagy csak napi 3-4-et, de akkor heti minimum
kétszer májat is? Remélem, sokan. Viszont aki nem, annak fontos
pótolnia!
Kismamák és a kolin-só
Kismamáknak
még ennél is fontosabb a kolin, és sokkal nagyobb mennyiségre is van
szükségük. Legalább napi 930 mg kolinhoz fontos hozzájutniuk, ami kb.
6-8 db tojássárgája naponta.
Azonfelül, hogy a magzat normális
fejlődéséhez kulcsfontosságú, és így a születési és
magzatfejlődési-rendellenességeket is segít megelőzni, egy 2012-es
vizsgálatban azt találták, hogy azok az anyukák, akik a terhesség során
napi 930 mg kolint kaptak, "jobb" idegrendszerű, egészségesebb
gyermekeknek adtak életet, mint azok, akik "csak" 480 mg kolint kaptak. A
"jobb" idegrendszerű azt jelenti, hogy terhesség alatt mind a placenta,
mind a magzat stressz-szintje csökkent (CRH, kortizol), majd
megszületésük után is pár hónaposan mérve jobb "stressz-rendszerrel"
rendelkeztek (pl. jobban működő HPA-tengely, jobb visszacsatolások). Az
ilyen jobb "stressz-rendszerrel" rendelkező csecsemők felnőtt korukra
védettek maradnak számos betegséggel szemben, így az
inzulin-rezisztencia, magas vérnyomás és minden stressz okozta betegség
ellen, ugyanis a stresszre való fogékonyságunkat erősen a születésünkkor
kialakult HPA-tengely milyensége határozza meg (ismert koraszülöttek
esetében is, hogy felnőttként sokkal fogékonyabbak a stresszre,
inzulin-rezisztenciára).
Érdekes megfigyelés - Weston Price
részéről - az is, hogy a természeti népeknél a terhesség és szoptatás
alatt magasabb kolin-tartalmú táplálkozást biztosítanak a kismamáknak.
Ha
tehát minimum 930 mg kolinhoz jutunk, a kismamák legalább a harmadik
trimeszterben, azzal megtehetjük az első és talán legfontosabb lépést
afelé, hogy kiegyensúlyozott felnőttekké váljunk majd. Ezenfelül a
preeklampsziát is feltehetően megelőzi a terhesség alatt, ugyanis annak
oka a placenta magas CRH (corticotropin releasing hormone)-szintje, amit
a kolin-szedés jelentősen csökkent. Ez a kutatás azért is érdekes, mert
kismamák egy eleve nem kevés, 480 mg kolint szedő csoportjához képest
volt jelentős pozitív változás a 930 mg kolint szedő kismamáknál és
gyermekeiknél. A kutatásban kolin-kloridot, azaz kolin-sót alkalmaztak
(mindkét csoportban 380 mg kolin jött táplálékból, az egyikben +100 mg
kolin jött kolin-kloridból, míg a másikban +550 mg).
A kolin-sók
(és minden egyéb kolin-tartalmú alapanyag, mint pl. kolin-bitartarát
stb.) egyik lényeges minőségi mutatója az ún. amin-tartalom, ami 10
ppm-ig számít megfelelőnek. Az általunk használt alapanyag amin-tartalma
jellemzően ennek tizede (1 ppm) és pont az említett kutatásban használt
kolin-só formát alkalmaztuk.
Velőcsőzáródás
Mindezeken túl a kolin a velőcsőzáródási probléma ellen is hatásos. Sokkal hatásosabb, mint a B9-vitamin (folsav/folát). Sőt, kolin-hiány esetében még a folsav/folát sem akadályozza meg a velőcsőzáródást, míg csak a megfelelő mennyiségű kolin képes még alacsony B9/folsav/folát-bevitel esetén is megelőzni azt!
Memória
A
terhesség alatti nagyobb kolin-bevitel jobb memóriát eredményez a
gyermekeknél, de emellett az időskori gyors memóriaromlás előfordulását
is (fordítottan) arányosnak találták a magzati és a későbbi élet során
bevitt kolinnal. Négy éves korig különösen fontos a megfelelően magas
kolin-bevitel a memória fejlődése érdekében. Azonban az élet későbbi
szakaszában, még akár idős korban is a megemelt kolin-bevitel jó hatású a
memóriára.
Krónikus gyulladás
Vizsgálatokban a magasabb kolin-bevitel alacsonyabb szervezet-szintű gyulladással párosul.
Daganatos megbetegedések
A megfelelő kolin-bevitel csökkenti a daganatos megbetegedések kockázatát, különösen a máj- és mellrák kockázatát.
Zsírmáj és metabolikus-szindróma
Alacsony
kolin-bevitel esetén a máj elzsírosodik, metabolikus szindróma,
inzulin-rezisztencia alakul ki már viszonylag rövid távon is.
Felhívás: Az étrend-kiegészítők a hazánkban is érvényben levő európai uniós szabályozás szerint olyan élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan. E termékek a hivatalos állásfoglalásnak megfelelően nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, s nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. A GAL SynergyTech Zrt. valamennyi kommunikációs felületén tiszteletben tartja a fentiek jogforrásául szolgáló 37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendeletben írtakat, továbbá a gazdasági versenyhivatali előírásokat. Kijelentjük, hogy a termékeink hatóanyagairól szóló írásaink kizárólag a legfrissebb, független és mértékadó kutatások alapján, összefüggéseik mélyreható tanulmányozása nyomán születnek, s azok eredményeinek bemutatására szolgálnak a fogékony és érdeklődő Olvasók tájékoztatásának törekvésével. E szövegek eladásösztönző célt nem hordoznak, a termékeink megvásárlására nem buzdítanak. Ha Vásárlóink visszatérő rendeléseikkel megtisztelnek bennünket, az csakis azért történjék, mert a GAL termékek jótékony hatásait maguk tapasztalták. Ebben hiszünk, ezért dolgozunk.