GAL K-komplex 30 adag
Termékünk a megfelelő felszívódás és stabilitás biztosítása érdekében
RSPO-minősítésű (fenntartható gazdaságból származó, "orangután-barát")
pálma- és kókuszolajból nyert MCT-olajban oldva tartalmazza hatóanyagait
természetes formájukban, azaz K1-vitamint és a K2-vitamin bioaktív
MK-7-es szója allergént sem tartalmazó változatát. (Egyes termékek a K2
MK-7-nek a nem természetes, kevésbé hatásos "cisz-" formáját is
tartalmazzák, a GAL K-komplex csak a hatásos, természetes "transz-"
formáját.)
Adagolás: Napi 24 csepp fogyasztását javasoljuk közvetlen szájba cseppentve, vagy az ételhez keverve. Folyadékba ne keverje!
Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot. Gyermekek elől elzárva tárolandó.
Terméktulajdonságok
- Allergén mentes
- Glutén mentes
- Tojás mentes
- Szója allergén-mentes
- Tejtermék- és laktóz mentes
- Kén-dioxid-mentes
- Cukor mentes
- GMO-mentes
- Vegetáriánus
- Vegán
- RSPO minősített MCT
- FSC minősített papír-alapanyag (CO31340)
- Karbon semleges gyártásból származó csomagolás
- 100%-ban újrahasznosítható csomagolás
Többféle K-vitamin van: K1, K2 és K3. A K1-vitamin zöld leveles zöldségekben van jelen, a K2-vitamin ipari húskészítményekben és a fermentált nattóban található meg. Végül a K3-vitamin a szervezetünkben termelődik, ha nagy mennyiségű K1-vitamint fogyasztunk. K2-vitaminból többféle is létezik: az ún. menakinon-4 (MK-4) és a menakinon-7 (MK-7). Ezeknek van szintetikus (cisz-) és természetes (transz-) változata. A természetes MK-7 a legjobban hasznosuló ezek közül.
Miért fontos pótolni a K-vitaminokat?
Gyakorlatilag
mindenki a hiányukban szenved. Az viszont főleg füvet legelő állatok
belsőségeiben és csontvelejében, agyában, illetve a fermentált nattoban
van, ezeket pedig napi rendszerességgel nem fogyasztjuk nagy
mennyiségben.
Az átlagember táplálkozásában jellemzően túl kevés a K1-vitamin bevitel, sokszor a K2 is. Pár évvel ezelőttig azt hittük, hogy a megfelelő mennyiségű K2-vitamin bevitelt nehezen tudjuk megvalósítani, azonban mára kiderült, hogy az ipari, tápozott állatokból készült húskészítmények K2-vitamin tartalmuk olyan magas, hogy el tudja tolni a szervezetben lévő K1-, K2 arányát.
Hatásuk
A szervezetünk, szöveteink, sejtjeink számára egyedül a K1 és a K2 mk-4 hasznos. Azonban bármely K-vitamin, amit elfogyasztunk jelentős részben K3-vitaminná majd K2 mk-4-é alakul. Ezer évvel ezelőttig nem létezett olyan élelmiszer, de pár évtizeddel ezelőttig sem nagyon, ami K2-vitamint tartalmazott volna, ellenben K1-vitamin forrás mindig is volt sok és őseink, ahogy a mai természeti népek is nagy mennyiségű K1-vitamin fogyasztással rendelkeztek (főleg algákból, zöldségekből, magvakból), míg K2-vitamin bevitelhez gyakorlatilag nem jutottak, mégis a K2-vitamin ellátottságuk tökéletes, hiszen a K1-vitamin remekül alakul át K3-á, majd mk-4-é. Különösen, ha a D3-vitamin ellátottságuk is megfelelő, pláne, ha még az A-vitamin, magnézium, B6-vitamin ellátottságuk is. A K1-vitamin tehát át tud alakulni K2-vé, azonban a K2 nem tud K1-é. Emiatt aztán, ha egyoldalúan csak K2-vitaminhoz jutunk nagy mennyiségben az kiszorítja a K1-et, ami felborítja a természetes és ideális K-vitamin arányt a szövetekben. Különböző szöveteinknek, szerveinknek rájuk jellemző ideális K-vitamin arányuk van (pl. a szív K1-et, míg az agy a K2-t preferálja). Állatkísérletekben ezt jól tudják vizsgálni, azonban a legfrissebb, eddigi legpontosabb mérési módszerrel végzett humán klinikai vizsgálatokban 360 mcg mk7 napi szedése már nem csökkentette, hanem fokozta a meszesedést az erekben (feltehetően itt is a szöveti felborulás okozhatta). A K1-vitamin viszont önmagában biztosítja minden szövetben az ideális arányt és mennyiséget. Számos vizsgálattal igazolták, hogy a K1-vitamin azonos mértékben vagy jobban növelte minden szövetnek a K2-vitamin szintjét, mint a K2-vitamin maga, azonos dózisban összehasonlítva őket és egyben csak a K1-vitamin volt képes mindezt úgy növelni, hogy megtartotta a szöveti arányt. A K1-vitamin az eddigi vizsgálatokban hatásosabbnak bizonyult, mint a K2. Amiért mégis lehet értelme K2-vitamint is használni az az, hogy a K2 mk-7-es formájának a bioakkumulálódása (szöveti felhalmozódása) az bő háromszorosa a K1-vitaminhoz képest, azaz kevesebb is elég belőle, így az EU-ban meghatározott maximális naponta adható 1000 mcg-os K-vitamin mennyiség mellett magasabb K-vitamin szöveti szintet tudunk elérni, ha az 1000 mcg-ból 100 mcg-t vagy max. 200 mcg-t mk-7-re cserélünk. Ez így bár kevésbé gazdaságos, de a szabályozás betartása mellett így maximalizálható a K-vitamin bevitel hatékonysága.
A legtöbb kutatás még csak a csontritkulásra és a szív- és érrendszeri betegségekre koncentrál, de már a mostani kutatásokból is jól látható, hogy a szervezet K3-vitamin szintje megemelésének, és a nagy dózisú K1- és K2-vitamin bevitelnek jelentős szerepe lehet a daganatos betegségek és a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében is. Ezenfelül pedig ha megfigyeljük azokat a népcsoportokat, akik ma is úgy élnek, mint ahogyan őseink éltek (vadászó-gyűjtögető népek), észrevehetjük, hogy jóval magasabb K1- és K2-bevitelt valósítanak meg a táplálkozásukkal, mint mi, és mentesek is a K-vitaminok hiányából adódó betegségektől.
A K2-vitamin segíti a D3-vitamin működését is, és éppúgy nélkülözhetetlen a számunkra. A K-vitamin talán legfontosabb szerepe a szervezetben, hogy képes aktiválni olyan fehérjéket, amelyek azért felelősek, hogy a kalcium oda épüljön be, ahová szükséges (a csontokba és fogakba) és ne oda, ahol árt (lágy szövetek, vesék, erek). Nem csoda, hogy több tanulmány is igazolta, hogy a K-vitamin fogyasztással arányosan csökken a koszorúér-elmeszesedés és a csontritkulás előfordulása, míg a kalciumfogyasztással arányosan növekszik e betegségek száma, de csak K-vitamin hiány esetén, ami viszont általános. K-vitamin hiányában az elfogyasztott kalcium tehát kifejezetten káros! Ha a D3- és K-vitamin bevitelünk megfelelő, akkor az egészségesnek tartott kalciumfogyasztás töredéke mellett is több kalciumhoz jut szervezetünk, ugyanis sokkal jobban hasznosítjuk.
A mai vadászó-gyűjtögető népek kalciumfogyasztása is veszélyesen alacsonynak tűnik, mégis nekik vannak a legerősebb csontjaik és fogaik még öregkorukban is.
Abból, hogy a kalciumbeépülésre és így a
csontfejlődésre milyen jó hatású a K2-vitamin, már önmagában is
következik, hogy gyermekeknek különösen fontos, de van itt még valami! A
XX. század első felében élt egy híres fogorvos, Dr. Weston Price, aki
másfél évtizedig volt az Amerikai Fogorvosok Szövetsége kutatási
osztályának elnöke. Vallásos ember volt, és nem fért a fejébe, hogyan
teremthette Isten a fogakat ilyen tökéletlenre, hogy már gyermekkorban
lyukadjanak, és felnőtt korra már foghíjasak legyünk. Körbeutazta hát a
világot, tanulmányozva sok népcsoportot, akiknek nagyon egészséges
fogazatuk volt. Észrevette, hogy sok helyen még az öregeknek is teljesen
egészséges fogazatuk van, holott még csak fogat sem mosnak! Ezen felül
észrevette azt is, hogy azoknak a fogazata, akik sok olyan vajat
fogyasztanak, amely lucernát vagy más magas K1-vitamin tartalmú füvet
legelő állatok tejéből készül, épségében kiemelkedő. Végül arra jött rá,
hogy az általa megfigyelt, jó fogazatú, vadászó-gyűjtögető népek
táplálkozásában és a magas K-vitamin tartalmú füvet legelő tehenek
tejéből készült vajban van egy anyag, ami a jó fogazatukért felelős.
Ekkoriban még nem tudta ezt pontosan beazonosítani, így
"Aktivátor-X"-nek nevezte el, s elkezdte vizsgálgatni a különböző vajak
Aktivátor-X tartalmát. Végül készített egy ebben gazdag vajkivonatot,
amit aztán elkezdett használni a praxisában, illetve iker- és
testvérpároknak adagolta születésüktől (egyikük kapta, másikuk nem).
Azoknak, akik kapták, kerekebb, szimmetrikusabb arcuk fejlődött, szép,
rendezett foguk lett. Azoknál, akik nem kapták, gyakran hosszúkásabb,
kevésbé szimmetrikus arcszerkezetük és keskeny orruk (orrsövényferdülés)
fejlődött, és gyakran fogszabályozásra szorultak. A praxisában meg azt
vette észre, hogy ezzel a vajkivonattal képes volt gyerekeken 6 hónapnyi
kezeléssel, fúrás nélkül kezelni szuvas fogakat. Új dentin-réteg
alakult ki, és a szuvasodás megszűnt! Eredményeit és az ikerpárok
összehasonlító fotóit a Nutrition and Physical Degeneration című
könyvében jelentette meg.
Azóta beazonosították ezt a rejtélyes
Aktivátor X-t. Kiderült, hogy nem más, mint a K1-, K2-, A- és D3-vitamin
együtt, ez volt olyan sok az általa készített vaj-kivonatban.
Az
eddigi tudományos vizsgálatokból és Dr. Weston Price megfigyeléseiből a
következő hatások tulajdoníthatóak a K2-vitaminnak, illetve a nagy
dózisú K1-vitaminnak:
Meszesedés gátlása
A K2-vitamin megakadályozza (és megfigyelések szerint vissza is fordítja) a szív- és érrendszeri meszesedést, ahogyan egyéb lágy szöveti és szervi (pl. vesék) meszesedést is. (A K1-vitamin hatásosabban, mint a K2-vitamin.)
Fogazat és arcszerkezet
A K-vitaminok, A-vitamin és D3-vitamin együtt megakadályozza és vissza is fordítja a fogkövességet, fogszuvasodást, sőt a kisebb lyukakat képes be is forrasztani (a dentin-réteget legalábbis). Kora gyermekkortól szedve biztosítja a szabályos, egészséges fogak és szép, szimmetrikus arc fejlődését.
Csontritkulás
A K- és D3-vitamin segít megelőzni a csontritkulást és az erős, egészséges, rugalmasabb csontszerkezet fejlődéséhez fontos.
Daganatos megbetegedések ellen
A nagy dózisú K1- és K2-vitaminnak is rákellenes hatása van. Egy vizsgálatban nagy dózisú K1-vitamint adva daganatos betegeknek, jelentősen javult az állapotuk, illetve meggátolta a daganat növekedését. Feltehetően a K3-vitamin szintjének növekedése miatt, amit a nagy dózisú K1-vitamin okozott.
K3-vitamin szint növelése
A nagy dózisú K1-vitamin jelentősen növeli a szervezetben a K3-vitamin képződését. A K3-vitamin a jelenlegi vizsgálatok alapján ígéretes a daganatos megbetegedések kezelésében. Termékünkben a K2-vitamin legaktívabb, természetes, MK-7-es formáját alkalmazzuk, és a K3-vitamin termelés fokozása érdekében nagy mennyiségű K1-vitamint is adunk hozzá. Semmi egyéb adalékanyagot nem tartalmaz, és mivel olajban van oldva, a felszívódása is kiváló.
A K2 MK-4-probléma áthidalása
Termékeink a K2-vitamin MK-7-es formáját tartalmazzák, mivel az EU-ban csak ez engedélyezett, a K2 MK-4-es formája nem. A termékeinkben található nagy dózisú K1-vitamin szintén remekül fokozza a szervezet K2 MK-4-szintjét. Őseink is K1-vitaminból alakítottak elegendő mennyiségű MK-4-et, ugyanis élelmiszerekből lehetetlen megfelelő mennyiségű MK-4-et bevinni, míg a K1-vitamin bőségesen fordul elő zöldségekben és állati belsőségekben is (ez utóbbiakban egy kevés MK-4 is van). Termékünkbe tehát a megengedett legtöbb K1-vitamint tettük a K2 MK-7-es változata mellé, hogy az MK-4-szintünket is fokozza. A K1 és a K2 sem túladagolható, minél több kerül a szervezetbe, annál jobb.
A K2 cisz/transz-problematika
A K2-vitaminoknak azontúl, hogy MK-4, MK-7 vagy éppen egyéb változatairól beszélünk, két formája létezik: cisz és transz. Csak a transz formájú hatásos és található meg a természetben. A K2 cisz-formája se nem természetes, se nem hatásos, sőt feltételezhető, hogy szintén tud kötődni a K2 receptoraihoz, és ezáltal elfoglalja azt a megfelelő transz-K2 elől. Azaz ha egy K2-alapanyagnak magas a cisz-tartalma, akár K2-vitamin-hiányhoz is vezethet. Sajnos a K2-alapanyagok többsége nem megfelelő cisz/transz-arányú, és minél rosszabb ez az arány, annál olcsóbb az alapanyag. Emiatt egyre több hatástalan (vagy akár ártalmas) K2-vitamint tartalmazó termék jelenik meg, egyre olcsóbban. Csak az olyan K2 MK-7 megfelelő, ami maximum 5% cisz-izomért tartalmaz (min. 95% transz mellett). Ezt persze nem szokták jelölni, de fontos tudni, hogy még a legnevesebb gyártók is sokszor a legolcsóbb, legrosszabb arányú alapanyagot használják, aminek akár 80%-a is lehet cisz (20% transz mellett).
Mi a termékünkben sokáig egy virágesszenciaolaj-komponensekből
előállított K2 MK-7-et használtunk, mert az volt az egyetlen szója- és
egyéb allergének felhasználása nélkül készült és egyben legjobb
cisz/transz-arányú alapanyag (max. 2% cisz, min.98% transz). Nemrég
azonban megjelent egy még jobb arányú alapanyag, most már ennek van a
világon a legjobb cisz/transz-aránya (1% alatti cisz, 99% feletti
transz). Ez szintén szója- és egyéb allergén-mentes, és egyben az
egyetlen olyan K2 MK-7, amelyet teljesen vegyszermentesen, pusztán
erjesztéssel állítanak elő, így azonnal át is álltunk erre az
alapanyagra.
A nattó egy tradicionális japán étel, ami a Bacillus
subtilis natto nevű baktériummal erjesztett szójabab. Ebben rengeteg K2
MK-7 van. Sok gyártó ezzel a baktériummal (vagy gyakran másikkal)
szójaprotein-izolátumot fermentál, amiből aztán vegyszeresen kinyerik a
K2 MK-7-et. Ezek bár nem nattó-kivonatok, mégis minden esetben így
nevezik őket. A nem megfelelő fermentációs táptalaj
(szójaprotein-izolátum) és a B. subtilis natto-tól eltérő baktérium
miatt ezek cisz/transz-aránya is sokszor rossz. Az előbb említett,
általunk használt új K2 MK-7 is a "nattó-kivonatok" közé tartozik, ha
úgy vesszük, de lényeges különbség van: itt a fermentációs táptalaj nem
szója, hanem egyéb allergén-mentes növényekből áll, amit egy neves japán
tradicionális nattógyártó által biztosított Bacillus subtilis natto-val
erjesztenek. Emiatt szójamentes. Az így keletkezett magas K2 MK-7
(~100% transz)-tartalmú, fermentált növényi masszából vegyszermentesen,
ún. szuperkritikus extrakcióval (pusztán változó nyomású szén-dioxid
gázzal) nyerik és kristályosítják ki a világ legmagasabb transz- (és
legalacsonyabb cisz-) tartalmú K2 MK-7-jét, ami emellett teljesen
vegyszer- és allergén-mentes is.
Felhívás: Az étrend-kiegészítők a hazánkban is érvényben levő európai uniós szabályozás szerint olyan élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan. E termékek a hivatalos állásfoglalásnak megfelelően nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, s nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. A GAL SynergyTech Zrt. valamennyi kommunikációs felületén tiszteletben tartja a fentiek jogforrásául szolgáló 37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendeletben írtakat, továbbá a gazdasági versenyhivatali előírásokat. Kijelentjük, hogy a termékeink hatóanyagairól szóló írásaink kizárólag a legfrissebb, független és mértékadó kutatások alapján, összefüggéseik mélyreható tanulmányozása nyomán születnek, s azok eredményeinek bemutatására szolgálnak a fogékony és érdeklődő Olvasók tájékoztatásának törekvésével. E szövegek eladásösztönző célt nem hordoznak, a termékeink megvásárlására nem buzdítanak. Ha Vásárlóink visszatérő rendeléseikkel megtisztelnek bennünket, az csakis azért történjék, mert a GAL termékek jótékony hatásait maguk tapasztalták. Ebben hiszünk, ezért dolgozunk.