Freyagena Biom-immunorost-komplex 400 gr- 50 adag
Szabadalmaztatott, vízben oldódó rostokat tartalmazó termék. Túl azon, hogy támogatja az egészséges immunrendszer fenntartását, hozzájárul a normál vércukorszint és testsúly kialakításához, emellett természetesen elsősorban a bélrendszer egyensúlyának megőrzését célozza igen komplex módon (bélflóra, bélfal épsége, rendszeres bélmozgás).
Összetevők:
100% Sunfiber® részben hidrolizált guargumi és arabmézga* (acacai
senegal - gumiarábikum) keveréke. *Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból
(DE-ÖKO-005; Ecocert IMO GmbH).
Alkalmazása:
Napi 2 x 3-4 gramm (púpos teáskanálnyi) adag folyadékkal elkeverve.
Bizonyos esetekben 4-5 teáskanál is használható, hiszen nagyobb dózisok
is jól tolerálhatóak. Ideális dózisa egyénileg 4-16 gramm közötti; két
részre osztva.
Gyermekeknek:
testsúly-arányosan (3-10 év között általában fél adagnyi). Egyszerű
és komplex megoldást kínál a szelektív rostbevitel növelésére. Könnyen
feloldódik, miközben megtartja eredeti rosttartalmát. Adott esetben
Galactooligoszacharidokkal (pl. Bimuno) is remekül kombinálható.
Részletes termékinformációk
A magas vízoldékony rosttartalmú étrend túl azon, hogy támogatja az egészséges immuntolerancia fenntartását, hozzájárul a normál vércukorszint és testsúly kialakításához, emellett természetesen elsősorban a bélrendszer egyensúlyának megőrzését célozza igen komplex módon (bélflóra, bélfal épsége, rendszeres bélmozgás).
A megfelelő rostok komplexen járulnak hozzá egészségünk fenntartásához. Az egészséges táplálkozás részeként a pre-biotikumok szinergikusan és szelektíven táplálják a probiotikus baktériumtörzseket.*
A termék összetevőit a Táplálkozás Beállítás TM és a GAL szakmai támogatásával és ajánlásával választottuk ki, a rendelkezésre álló legfrissebb orvos- és élelmiszer biológiai kutatások figyelembe vételével.
További különlegesség, hogy az elfogyasztott prebiotikus rostok segítségével bélbaktériumaink úgynevezett rövid láncú zsírsavakat (SCFA) állítanak elő, melyek figyelemre méltó módon javíthatják egészségünket.Termékünkben felhasznált szenegáli acacia (gumiarábikum) ökológiai gazdálkodásból származik (bio). A gumiarábikum és a részben hidrolizált guar a bélflóra diverzitását, azaz sokszínűségét és egyensúlyát táplálja.
A gondosan összeállított keverék esetében nagyon fontos még hangsúlyozni, hogy más termékekkel ellentétben (mint például az inulin és egyéb oldható rostok) a fermentáció lassan és kíméletesen zajlik a bélben, így szinte teljesen elkerülhető a kellemetlen puffadás vagy egyéb emésztési panasz megjelenése.
A Bio-immunorost-komplex összetevői olyan prebiotikus rostszálakat tartalmaznak, melyek előkelő résztvevői a jövő mikrobiom kutatásainak. Egyedülálló módon e két összetevőnkről több, mint 200 szakmai tanulmány áll rendelkezésünkre; ebből a szempontból is a rostok csúcskategóriáját képviselik.
Szakmai céljaink fényében a rostkomplex teljes mértékben alkalmas
alacsony FODMAP-, (neuro-)autoimmun, ketogén (vagy kipróbálásra SCD és
SIBO) étrendekben történő alkalmazásra, valamint allergizáló összetevőt
sem tartalmaz és akár a legmagasabb gyógyszeripari követelményeknek is
megfelelne.
* EFSA által hivatalosan engedélyezett állítások (Regulation (EC) No 1924/2006)
Az elmúlt évek során szakmai érdeklődésünk a vízoldékony rostok egy bizonyos csoportjára irányult: az úgynevezett szelektív rostokra. Alapvetően két rostcsoportot különböztetünk meg: az imént említett vízoldékony rostokat és az úgynevezett vízben nem oldható rostokat (mint például a korpa). Egy sor tudományos bizonyíték utal arra, hogy a megfelelő rostbevitel nagyon egészséges az emésztőrendszer (és az immunrendszer) számára, hiszen bélbaktériumainknak kiegyensúlyozott forrásokra van szükségük.
A "vízoldékony rostok" megfogalmazás azt jelenti, hogy az elfogyasztott rostok a "barátságos", más néven probiotikus vagy kooperatív hatású bélbaktériumokat táplálják. Ezek a baktériumok pedig támogatják az emésztés folyamatát, segítik a tápanyagok felszabadulását az ételekből, valamint ők maguk is előállítanak bizonyos tápanyagokat (B-vitaminok, K-vitaminok, rövid szénláncú zsírsavak). Mindezeken túl védik a beleket a veszélyesebbnek tekinthető úgynevezett opportunista vagy patogén kórokozóktól is, ezáltal támogatva immunrendszerünk működését. A vízoldékony rostokon belül is megkülönböztetünk számos alcsoportot, többek között például az alacsony FODMAP-étrend kategóriái szerint (ez esetben például az inulin sokaknak okozhat konkrét emésztési panaszokat; nem minden esetben ideális, mert nem kellően szelektív).
A "megfelelően szelektív rost" mint megfogalmazás azt takarja, hogy
ezek az elfogyasztott rostszálak szinte kizárólag a "barátságos", azaz
probiotikus baktériumtörzseket táplálják. Szakmai nézőpontunk szerint ez
a tulajdonság mindenféleképpen figyelemreméltó és nagyon fontos az
egészségmegőrzés szempontjából számos területen: immunológia,
gasztroenterológia, belgyógyászat, stb. A bél egy anaerob környezet,
azaz nincsen jelen benne oxigén. Az oxigén hiánya arra kényszeríti
bélbaktériumainkat, hogy saját oxigénnel rendelkező szénhidrátokat (azaz
vízben oldható rostokat) használjanak. A szénhidrátok erjesztésének
melléktermékeként a baktériumok ezáltal többek között rövid szénláncú
zsírokat (short chain fatty acid - SCFA) hoznak létre: ilyen például a
butirát (vajsav) vagy az acetát. Egy rostforrás tehát akkor tekinthető
szelektívnek, hogy ha ezen rövid szénláncú zsírsavak termeléséhez
bizonyítottan hozzájárul. Ezen zsírsavak be is kerülnek a
szervezetünkbe, illetve energiaforrásul szolgálnak a bélrendszer más
részeinek. Ideális körülmények között a rövid szénláncú zsírsavak a test
kalóriaigényének akár hét-nyolc százalékát is fedezhetik.
Jelenlegi tudományos ismereteink szerint nagyon kevés olyan rostforrás
ismert, melyek valóban szelektíven (azaz célzottan és elsődlegesen)
ezeket a bélbaktériumokat táplálják (miközben a panaszokat kiváltókat
nem táplálák). A Freyagena "Bio-immunrost komplex"-ben ebből a néhány,
rendelkezésre álló alternatívából választottunk kettőt és kombináltuk
egyedülálló módon.
Néhány példa arra, hogy a rövid szénláncú zsírsavak milyen sokféleképpen javíthatják egészségünket:
- megelőzik az elhízást
- képesek regenerálni a beleket
- javítják a bélfal épségét
- enyhítik a székrekedést
- gyulladáscsökkentő hatásúak
- előnyösek szív- és érrendszeri, valamint idegrendszeri szempontból
- Szabadalmaztatott, vízben oldódó rostokat tartalmazó termékünk túl azon, hogy támogatja az
- egészséges immunrendszer fenntartását:
- hozzájárul a normál vércukorszint és testsúly kialakításához, emellett természetesen elsősorban a
- bélrendszer egyensúlyának megőrzését célozza igen komplex módon (bélflóra felépítése, bélfal épsége, rendszeres bélmozgás).
A megfelelő rostok igen komplexen járulnak hozzá egészségünk fenntartásához. Az egészséges táplálkozás részeként a prebiotikumok szinergikusan és szelektíven táplálják a probiotikus baktériumtörzseket (például lactobacillusok és bifidobaktériumok).
Immunológiai hatások:
A megfelelően megválasztott és helyesen alkalmazott pre- és
probiotikumok az immunrendszerünk egyensúlyának fenntartását is célozzák
(mind celluláris, mind humorális oldalon). A közelmúltban végzett
vizsgálatok kimutatták, hogy a különböző élelmiszer-összetevők (köztük a
prebiotikus rostszálak) befolyásolják az immunválaszt. Ezek az
összetevők különböző immunsejtekre hatnak, hatásuk pedig a bél
immunrendszerén és bizonyos esetekben a bél mikroflóráján keresztül
történik. Néhány ilyen összetevő erősíti az immunválaszt (Th-1
fehérvérsejtek), ami jobb (fertőzések elleni) védekezéshez vezet; míg
mások gátolják az immunválaszt (Th-2 fehérvérsejtek), ezáltal megelőzik
vagy mérséklik például az allergiás és/vagy gyulladásos reakciókat,
valamint szabályozzák a bélgombák aktivitását.
Sunfiber® szabadalmaztatott, részben hidrolizált guargumi és ökológiai minősítésű arabmézga (acacai senegal - gumiarábikum)
A gondosan kiválasztott szelektív rostforrásokon belül a termék egy részről szenegáli akáciát tartalmaz. Más néven gumiarábikum vagy arabmézga az élelmiszeriparban egy régóta használt étkezési rost, azonban egyre több tanulmány áll rendelkezésünkre arról, hogy jelentős prebiotikus tulajdonságokkal is rendelkezik, így remek és igen biztonságos alternatíva a probiotikus baktériumok populációinak növelésére. A British Journal of Nutrition egyik tanulmánya kimutatta, hogy a gumiarábikum ilyen formájú étrendi kiegészítése hatékonyan növelte a "barátságos baktériumok" számát, különös tekintettel a Lactobacillus acidophilus baktériumra, melyhez már önmagában is nagyon jelentős és igen pozitív immunológiai hatásokat kötünk (többek között nőgyógyászati területeken). Nemzetközi hírű német beszállítónk ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagot biztosít számunkra (ennek száma: DE-ÖKO-005; DE-2017-144877-666558-E)
A rostkomplex másik összetevője a szabadalmaztatott SunFiber® márkanévre hallgató részben hidrolizált guargumi. A guargumi hidrolizációja egy kontrollált, természetes enzimekkel végrehajtott folyamat, amely előzetesen felbontja az alapanyagot kisebb egységekre és így egy sokkal szelektívebb, azaz könnyebben emészthető rostszálacska keletkezik. A részben hidrolizált guargumi ebből kifolyólag jelentős mértékben jobban emészthető, ami azt eredményezi, hogy a termék szinte semmilyen emésztési problémát nem okoz, megtartva a szelektív rostok minden előnyös tulajdonságát. A SunFiber® rost és a termékünkben használt szenegáli akácia az ausztrál Monash University alacsony FODMAP-étrendi tanúsítványával is rendelkezik.
A gondosan összeállított keverék esetében nagyon fontos újra
hangsúlyozni, hogy más termékekkel ellentétben (mint például az inulin
és egyéb oldható rostok) a fermentáció lassan és kíméletesen zajlik a
bélben, így szinte teljesen elkerülhető a kellemetlen puffadás vagy
egyéb emésztési panasz megjelenése. A Bio-immunrost komplex összetevői a
legideálisabb prebiotikus rostszálakat közül azt a kettőt tartalmazza,
melyek már most is előkelő résztvevői a jövő mikrobiom kutatásainak.
Szakmai céljaink fényében a rostkomplex teljes mértékben alkalmas az
alacsony FODMAP-étrenden túl, SCD-, (neuro-)autoimmun vagy SIBO
étrendekben történő alkalmazásra is, emellett teljesen hypoallergén
(minden más összetveőtől mentes).
Az ideális mennyiségű rostbevitel meghatározása
A rendelkezésünkre álló tudományos információk szerint szervezetünk
egy bizonyos mennyiségű (azaz se túl kevés, se túl sok) rostbevitel
mellett működik megfelelőképpen, ezen belül a megfelelő rostforrások
megválasztása viszont kritikus szerepet tölthet be. Az emberi anyatej
például nagy mennyiségben tartalmaz speciális rostokat
(galakto-oligoszacharidok - GOS formájában. Valószínűleg ez a
legszelektívebb rost az emberi bélflóra tekintetében). Ezek az
anyatejben lévő rostok kritikusak a fejlődő szervezet emésztőrendszere,
valamint immunrendszere szempontjából is. Ha az anyatej rosttartalmát
tekintenénk referenciaként az optimális rostbevitel mértékének
meghatározásához, akkor körülbelül három és fél kilogrammnyi növényt
kellene később elfogyasztanunk minden nap ennek a rostbevitelnek az
eléréséhez: mindez körülbelül 60-80 grammnyi rostot biztosítana egy
adott napon. Természetesen különböző népcsoportok rostbevitele is igen
nagy mértékben különbözik, emellett evolúciós nézőpontokból is hatalmas
különbségek figyelhetők meg. A legtöbb növényi eredetű étel (mint
elsődleges rostforrások) körülbelül fél kilogrammonként összesen 8-20
gramm rostot tartalmaz.
A hazai lakosság rostfogyasztása 10-15 g/nap, melyet a közegészségügyi
ajánlások szerint is minimum a duplájára, azaz napi 20-30 grammra
kellene emelni (vízben oldható és oldhatatlan rostok formájában).
Érdekesség:
A Harvard Egyetem egyik antropológuscsoportja szerint a kalóriában, azaz keményítőben gazdag gumók indították el az emberi agy növekedését az evolúció során. Azzal érvelnek, hogy az éghajlat akkoriban szárazra fordult, így a gyümölcsök és az olajos magvak mennyisége mellett valószínűleg bizonyos zsákmányállatok száma is jelentősen csökkent. A keményítőtartalmú gumókat viszont (melyek mind a mai napig bőségesen teremnek a világ különböző részein) szinte biztosan nem érintették az éghajlati változások. Ezzel az elmélettel természetesen nem ért mindenki egyet, azonban egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy már másfél millió évvel ezelőtt az emberi fosszíliák mellett gumók sütésére utaló anyagokat találtak. Az elmélet táplálkozástudományi szempontból azért is érdekes, mert - túl azon, hogy hő hatására a nehezebben emészthető szénhidrátok könnyen felszívódó kalóriával alakulnak - bizonyított, hogy a keményítő tartalmú ételek számos olyan természetes módon előforduló összetevőt tartalmaznak, amelyek az előbb említett szelektív rostok és rövid szénláncú zsírsavakon belül összefüggésbe hozhatók az emberi agy fejlődésével. A rezisztens keményítők olyan keményítőforrások, amelyeket az emberi emésztőenzimek nem képesek feldolgozni - ellentétben a bélbaktériumokkal (így tulajdonképpen speciális rostoknak tekinthetők). Érdekes módon rezisztens keményítőforrások minden keményítős ételben képződnek főzés és lehűtés hatására (a főzés a keményítőt könnyebben emészthetővé teszi, a lehűlés után viszont rostok képződnek).
Rost komplexünk elősegíti a rendszeres bélmozgást, támogatja a teljes
emésztőtraktus egészségét, segíthet a testsúly csökkentésében az
éhségérzet mérséklésén keresztül. A rostok emellett segítenek
csökkenteni a glikémiás választ anélkül, hogy befolyásolnák az alapvető
tápanyagok vagy ásványi anyagok felszívódását.
Bio-immunrost komplexünk egy természetes, íztelen porkeverék, mely így
egyszerűen szinte bármilyen folyadékba belekeverhető anélkül, hogy annak
ízét jelentős mértékben befolyásolna. Igen jól tolerálható, általában
egyáltalán nem okoz semmilyen emésztőrendszeri panaszt, így folyamatos
használatra terveztük.