A kollagéntípusú fehérjék
Az emlősök szervezetét felépítő fehérjék legnagyobb részét kollagéntípusú fehérjék adják, hiszen a bőr, a csont, az ízületek, az erek, a kötőszövetek és különböző szervek jelentős részét ezek alkotják. Idáig a kollagéntípusú fehérjék 28 fajtáját azonosították, azonban a szervezetünket alkotó kollagénfehérjék bő 90%-át az I-es típusú adja (csont és bőr főleg). A II-es típusú is jelentős (ízületek), a többi már elenyésző mennyiségét teszi csak ki.
A kollagéntermékek csoportosítása egyszerűbb, csak 3 fő típus van:
1. I-es típusú kollagént tartalmazó termékek (zselatin és okollagén peptidek)
Gyakran
I+III-as típusúnak jelölik, mivel az I-es mellett mindig van kevés
III-as típus is. Bőrből és/vagy csontból állítják elő. Ez egy
univerzális kollagéntípus, amely nemcsak az ízületekre, de a bőrre,
hajra, körömre, bélflórára, bélnyálkahártyára, csontozatra, izomzatra is
jó hatású. Az ízületekre gyakorolt hatása elsősorban az ízületi
folyadék viszkozitására és mennyiségére gyakorolt hatásban áll, másfelől
amellett, hogy az ízületeket, azaz porcokat a II-es típusú kollagén
adja, az I-es típusú is tartalmazza a II-es típus építőegységeit
(megfelelő arányú aminosavakat és speciális peptideket), így ez is képes
közvetve a porcok II-es típusú kollagénfehérjéjének építőelemeit
biztosítani. Ezenfelül az I-es típusú kollagénre érdemes mint kalória-
és fehérjeforrásra is tekinteni a különös aminosavprofilja miatt.
Valójában az lenne az ideális, ha a fehérjebevitelünk harmada
kollagénből származna (csontleves, bőr, körömpörkölt, pacal, kocsonya,
stb).
I-es típusú kollagén-termékek a zselatin és a hidrolizált
kollagének, avagy kollagén-peptidek. A zselatin alig van előemésztve,
rendkívül nehezen emészthető óriásfehérje (50-100 ezer Dalton = Da), míg
a kollagén-peptidek jobban elő vannak emésztve (hidrolizálva), ideális
esetben 8 ezer Da alá (8000 Da alatt a bélben már ún. peptidcsatornákon
is átjut a véráramba, azaz emészteni sem kell. A GAL kollagén-peptidjei
mind 5 ezer Da alattiak.). Sertés-, marha- és hal-eredetű alapanyagok
léteznek a piacon, amelyek közt csupán a Neu5Gc-tartalom az említésre
méltó különbség, hatásukban nincs igazán. A tipikus hatásos mennyiség
belőlük napi 5-15 g közt mozog, s bár a halkollagén bőrre való pozitív
hatását egy vizsgálat már napi 2,5 g esetén is megállapította, a 10 g
körüli dózisok a jellemzőek.
2. Nem denaturált, és emésztés során sem denaturálódó II-es típusú kollagén
Gyakorlatilag
nyers porcok, amelyeket olyan "só"-formára hoznak, hogy az emésztésnek
ellenálljanak, és nyers formájukban felvegyék a vékonybelünkben lévő,
manduláinkhoz hasonlító nyirokszervek, s így a nyirokkeringésbe jutva az
immunrendszerünket modulálják úgy, hogy lecsökkentik/megakadályozzák a
saját ízületeink elleni immuntámadásokat (antitest-termelést), és az
ezáltal létrejövő gyulladást. Az ízületi súrlódás miatt ugyanis
porcfehérjék denaturálódhatnak, amelyeket a szervezet idegen fehérjéknek
ismerhet fel, és reakciót indíthat ellenük. Ezt a reakciót segíti
visszafogni a kollagének ezen típusa. Ezt hívják ún. orális
toleranciának. Ide tartozik az UC-II, ami az első ilyen alapanyag volt,
és a legtöbb klinikai vizsgálat is erről van. Az ismeretünk szerint
jelenleg az UC-II-n kívül csak egy másik hasonló típusú alapanyag
létezik a piacon. Mindkettő csirkeporcból van előállítva.
Hatásaik az ízületekre specifikusak.
E kollagénféle tipikus napi dózisa 0,04 g, azaz 40 mg (a só-formára értendően, magára a II-es típusú kollagénre még kevesebb).
3. Részben hidrolizált porckollagén-mátrix vagy porc extracelluláris mátrix
Az
ide tartozó alapanyagok gyakorlatilag a porcok teljes extracelluláris
mátrixát tartalmazzák, azaz nemcsak a II-es típusú kollagénfehérjét,
hanem egyéb aminoglikánokat (főleg kondroitin-szulfátot) és
hialuronsavat is. A II-es típusú kollagének itt tehát részben
hidrolizált (részben előemésztett) formában vannak jelen, nem maradnak
nyers formában, nem alakítják ki az előző típusnál említett orális
toleranciát, azonban a porcoknak építőanyagot biztosítanak közvetlenül
is, nemcsak közvetve, mint az I-es típus. Emellett az ízület és ízületi
folyadék egyéb, előbb említett összetevőit is tartalmazzák, méghozzá nem
hozzáadva, hanem egy természetes mátrix részeként, emiatt lényegesen
kevesebb is elég belőlük. Gyakorlatilag egy kíméletesen, lassú tűzön
elkészített, porcból készült leveshez lehet leginkább hasonlítani. Annak
standardizált, ellenőrzött, instant koncentrátuma ez, ha úgy vesszük.
A
piacon létező alapanyagokat sertés-, marha-, hal- vagy csirkeporcból
nyerik, illetve létezik egy tojáshéj-belső membránjából nyert változat
is. A II-es típusú kollagénnek, aminoglikánoknak és hialuronsavnak az
arányai különbözőek bennük, de lényegében egyformák.
Ezek is
elsősorban az ízületekre hatnak (ízületi folyadék-fokozás + közvetlen
építőanyag), azonban hialuronsav-tartalmuknál fogva a bőrre is van némi
jó hatásuk, ha nem is akkora, mint az I-es típusú kollagénnek.
Tipikus napi dózisuk 0,5-2 g, azaz 500-2000 mg közt van.
A
3 féle kollagéntermék típus közül kettővel már rendelkeztünk (3 féle az
elsőből: GAL Hal-/Marha-/Sertéskollagén peptidek, illetve GAL UC-II®
Porc-komplex a második típusból). Most végre az összes típus
megtalálható az új GAL Csirkeporc-komplex (Chondractiv® extracelluláris
mátrix-kivonat) megjelenésével.
A
Chondractiv® néven jegyzett francia alapanyagot kizárólag csirkeporcból
állítják elő. Számba véve a piacon lévő összes ilyen típusú alapanyag
árát és kollagén/aminoglikánok/hialuronsav arányaikat, azt találtuk,
hogy hatásukban nem igazán, inkább gazdaságosságukban van különbség. A
Chondractiv® nyert végül... Ezenfelül, mivel kizárólag csirkeporcból
van, Neu5Gc-mentes is (akinek ez számít).
Napi ajánlott dózisa 1,5 g.
Mikor melyiket érdemes?
Amennyiben
bőrünk, hajunk, körmünk, bélrendszerünk vagy az öregedés lassítása
(lásd: Szabó Gál Bence - A kollagénekről) a célunk, akkor egyértelműen
valamelyik I-es típusú kollagént érdemes választani.
Amennyiben
kifejezetten az ízületeink miatt szeretnénk kipróbálni, akkor is elsőre a
kollagén-peptideket javasoljuk, esetleg a GAL Bio-Curcumin Forté-val
kiegészítve. Azért, mert a kollagén peptidek is, ahogy - teljesen más
mechanizmusokon keresztül - a kurkuma is jó az ízületekre, azonban
rengeteg egyéb pozitív hatásuk is van a szervezetre, így ha ezek egyike
vagy együtt elegendő volt a várt javuláshoz (2-3 hónap alatt kb.), akkor
így jártunk a legjobban. Amennyiben nem, akkor érdemes kipróbálni az új
Chondractiv® termékünket, vagy az UC-II-t. Illetve persze akkor is, ha a
kollagén-peptidek és/vagy a kurkuma segített, de további javulást is
várnánk.
Nagyon
egyéni, hogy kinek melyik hat jobban vagy kevésbé, de általánosan talán
elmondható, hogy az UC-II autoimmun-eredetű (Rheumatoid arthritis)
esetben lehet hatásosabb, míg a Chondractiv® inkább kopásos esetben
vélhető jobbnak. 2 hónapot érdemes adni 1-1 terméknek, és ha ezalatt nem
hozna javulást, akkor váltani.
A maximalista megoldás természetesen az, ha mindháromféle kollagénterméket szedjük (+ GAL Bio-Curcumin Forte) és később hol ezt, hol azt hagyjuk el 1-2 hónapra (a Chondractiv®-val és UC-II®-vel kezdve, mivel azok csak az ízületekre jók). És ha az elhagyásukkal sem tér vissza a probléma, akkor maradni csak a kollagén-peptideknél (és/vagy kurkuminnál).